<<
>>

1.6. Метод аналогії.


Заснований на багаторазовому використанні зафіксованого в банку даних організації досвіду розв'язання тих чи інших ситуацій, що мали місце на фірмі, та прийнятих за ними рішень, а також звичайних виробничих завдань (рутинного чи ординарного характеру, що не потребують творчості).


Послідовність вирішення проблеми: формулювання проблеми, поставленої керівниками організації; проведення дискусії для з'ясування поглядів на очевидні рішення, їх сполучення; перетворення незвичайного на звичайне (пошук аналогій, щоби виразити «задану проблему» в термінах, знаних усіма членами групи); виявлення головних труднощів, які перешкоджають розв'язанню проблеми; кожним членом групи пропонується варіант вирішення з використанням одного типу аналогій.

Різновиди методу:

ü пряма аналогія (розглядуваний об'єкт зіставляється з об'єктами з інших сфер);

ü особистісна аналогія (особа, що розв'язує задачу, глибоко переймається образом вдосконалюваного об'єкта);

ü символічна аналогія (обраній ключовій поставленій задачі варто підібрати якийсь символічний образ, який би у вигляді короткого визначення, терміна пояснював суть рішення);

ü фантастична аналогія (у пристрій, що вирішує задачу, розроблювач вводить фантастичні елементи — виконавці необхідних функцій);

ü прийом, пов'язаний з бажанням знайти якесь необхідне або ідеальне розв'язання задачі.

Завдяки цьому методу: розвивається уява, фантазія — образне мислення, і на цій основі можливі оригінальні вирішення проблем; «досліджуються» об'єкти без залучення додаткових засобів і ресурсів. Але, використовуючи метод, дістають тільки ідею розв'язання проблеми. Застосування методу можливе лише за спеціальної натренованості членів групи та кваліфікованого керівництва.

<< | >>
Источник: М.В. Верескун. ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ГОСПОДАРСЬКИХ РІШЕНЬ. 2006

Еще по теме 1.6. Метод аналогії.:

  1. Каковы, на Ваш взгляд, методы противодействия невротизирующим условиям работы: включение в штат психолога, принятие корпоративных кодексов, снижение требований к работникам, известные методы сплочения коллектива?
  2. 13.6. Национальное счетоводство: балансовый метод, метод системы национальных счетов
  3. 14. МЕТОДЫ РАСЧЕТА ЦЕН
  4. Ценообразования методы
  5. Метод аналогий
  6. Дифференциальный метод
  7. Дельфийский метод
  8. ИНТЕГРАЦИОННЫЙ МЕТОД
  9. МЕТОД ДЕЛЬФИ
  10. Метод изложения